New York

Na ruim 9 jaar weer naar New York; verwachtingen en plannen

A.s. vrijdag vertrek ik voor 6 weken naar de Verenigde Staten, Ik zal de meeste tijd doorbrengen in New York. De stad waar ik 9 jaar geleden voor het laatst een lange tijd heb doorgebracht.

Ervaringen 9 jaar geleden

Ik verbleef toen zo’n 6 maanden in New York, in de souterrainwoning van mijn nieuwe liefde. Vanuit het kleine raam kon ik de vele voeten zien die over het trottoir langs zijn kelderwoning wandelden.

In die 6 maanden brak het ideaalbeeld dat ik van de Verenigde Staten had in duizend stukjes. Gaten in de weg, ouderwetse banksystemen, veel mensen die in armoede leven, heel veel ongezonde producten in de supermarkt en te veel mensen voor de te weinig goedbetaalde banen.

Tegelijkertijd genoot ik van alle indrukken, de multiculturaliteit en het leven dat ik er leidde. Na 6 maanden wist ik dat ik nooit in deze stad wilde gaan wonen. Niet alleen vanwege de teleurstelling, maar vooral omdat er gewoonweg te veel te zien en te doen is. Ik vond deze megastad met haar meer dan 8 miljoen inwoners overweldigend. 

skyline new york 2013
In 2013 werd er nog gebouwd aan de One World Trade Center

Anno 2022

Dit keer verblijf ik in hartje Manhattan. In eerste instantie hoopte ik op een kleine Airbnb, maar dat bleek een utopie. De stad heeft in de afgelopen jaren haar regels aangescherpt. In 2021 zijn de laatste regels ingegaan. Dat betekent dat als je voor de korte termijn wil verhuren, dan moet je erin toestemmen dat je informatie wordt gedeeld met de stad New York. Ook zijn bepaalde gebouwen, afhankelijk van de hoeveelheid appartementen en mensen die er wonen, uitgesloten van de mogelijkheid om woningen te verhuren. Ook kamerverhuur is nu aan strenge regels gebonden.

Daarom zie je op Airbnb dat de meeste hosts langer dan 30 dagen willen verhuren, want dat mag nog wel en dan hoeft de verhuurder zijn/haar informatie niet te delen met het stadsbestuur. Ook willen veel hosts dat je buiten Airbnb om betaalt, zodat de stad niet ziet hoeveel ze verdienen met Airbnb. Mijn man werd dit jaar bij zijn eerste werkbezoek aan New York door de host naar een andere woning gebracht en hij moest tegen de buren zeggen dat hij de neef van de host was. Milton vertrouwde het niet en toen heeft het bedrijf waarvoor hij werkte een hotel geregeld.

Nu heeft het bedrijf weer een hotel geregeld, dit keer in Manhattan zelf. Klinkt goed toch? Nou, volgens mijn man is het de kleinste hotelkamer ooit waarin hij heeft verbleven. Ik zal het vrijdag zien als ik mijn eerste voetstappen op New Yorkse bodem zet. 

Verwachtingen ten aanzien van prijzen

New York is duur, dat weet iedereen. New Yorkers houden van lokaal geproduceerd eten zegt men, maar ik weet dat de meeste mensen die niet écht kunnen betalen. De meeste New Yorkers moeten het doen met heel wat minder gezond eten. Ik zal me zeker weer verbazen over dat aan elk product suiker wordt toegevoegd, over de grote hoeveelheden geprepareerde maaltijden en de hoeveelheid snacks (vet) en snoep (zoet) die je kunt kopen in de stad.

Ik fantaseer alweer over een bezoek aan Aron Kissena Supermarket in Queens. De enige, in mijn ogen, fatsoenlijke supermarkt met een grote versafdeling en groot assortiment aan diverse producten. Daar ben ik nu ver vandaan, dus wordt het zoeken naar betaalbare winkels en supermarkten in het stadscentrum. 

Waar ik ook weer aan zal moeten wennen is het prijssysteem van de Verenigde Staten. Prijzen van producten zijn namelijk altijd exclusief btw. Verder moet je altijd en overal een fooi achterlaten. Die fooi is niet even afronden naar boven, maar bedraagt minimaal 18% van de totaalsom. Ik zal nooit vergeten dat ik naar de kapper ging en op instructie van mijn lief niet alleen een extra dollar moest geven aan degene die mijn haar had gewassen, maar ook nog een paar dollar fooi aan degene die mijn haar had geknipt. Ik was in shock.  

Uitdaging voor 2022

Tegelijkertijd zie ik de uitdaging om voor mezelf en  KapelkaTravel.com weer betaalbare en gezonde restaurants te vinden (want die zijn er echt wel), en leuke activiteiten die niet te veel kosten. Mijn eerste succes heb ik al binnen.

Op de 17de gaan we naar een prachtig theater op Staten Island voor een gratis optreden van de New York Philharmonic Orchestra. Het orkest dat wordt geleid door de Nederlandse dirigent Jaap van Zweden. Het enige nadeel is dat we wel tijdens het concert een mondkapje moeten dragen en bewijs van vaccinatie moeten tonen. Ik ben benieuwd of de Amerikanen zich daar ook trouw aan houden als het concert eenmaal is begonnen. 

Ik verheug me op het wandelen over de High Line, het bezoeken van plaatsen en musea die te maken hebben met immigratie. New York is namelijk een stad van migranten. Haar culturele diversiteit is enorm. Dat zie je niet zozeer in Manhattan zelf op straat, maar wel in de metro en als je naar andere wijken gaat. 

Ik wil weer door Harlem struinen, zien wat er is veranderd en wat er nog hetzelfde is gebleven. De wijk Flushing is voor mij het échte Chinatown van New York, of beter gezegd Asian town. 

Ook ben ik benieuwd of de sri sri noi gemeenschap nog steeds bestaat in mijn oude buurt Briarwood Queens. Tijdens mijn eerste verblijf raakte ik gefascineerd door deze boeddhistische gemeenschap met haar zachtblauw gekleurde restaurantjes, winkels en huizen. Ik zal nooit vergeten dat we in hun restaurantje zaten te eten en dat ik zag hoe onze buurvrouw heel rustig, vol innerlijke vreugde, de lepel in haar mond stak en vervolgens meer dan 100 keer kauwde voordat ze het eten doorslikte. Ik ben benieuwd of deze gemeenschap haar deuren voor mij wil openen, zodat ik meer over hen kan leren. 

Niet alleen New York

Schrijven wil ik als ik in New York ben, maar ik moet ook werken voor mijn Nederlandse opdrachtgevers. Het zal spannend zijn of ik alles kan doen, wat ik wil doen. Daarom dat ik na 4 weken New York me voor 10 dagen terugtrek in Potomac, een gemeenschap net buiten Washington, om te schrijven. De laatste paar dagen van mijn verblijf in de Verenigde Staten zijn nog niet ingevuld. Dat staat open. Ik laat me verrassen wat er dan op mijn pad komt.

Ik kijk uit naar de hernieuwde kennismaking, en ik neem je graag mee op mijn ontdekkingstocht! Het is tijd voor een nieuwe serie artikelen voor Op Stap met Heleen.

Flushing Corona park unisphere
In Flushing Meadows Corona Park, zomer 2013

Geef een reactie

error: Content is protected !!