Op stap met een boek

Ontdek precolumbiaans Amerika met Charles Mann

1491 charles mann

In 1491 woonden er misschien wel meer mensen in Amerika dan in Europa. Grote steden als Tenochtitlán hadden stromend water en bezaten prachtige botanische tuinen. De Inca’s hadden er het grootste rijk in de wereld opgebouwd, groter dan de Ming-dynastie of het Ottomaanse Rijk. Totdat de Europeanen met hun geweld en ziektes hier een einde aan maakten.

1491 maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat de geschiedenis van Amerika zeker niet begint met Columbus, die er in 1492 voet aan wal zette.

Op stap met Heleen

Dit boek was een eye-opener voor mij. Wie denkt dat Amerika één grote wildernis was voordat de Europeanen er voet aan wal zetten, zal dit boek een ware ontdekkingsreis vinden. Dat werd het voor mij in ieder geval wel.

Ik leerde niet alleen meer over de gevolgen van de komst van de Spanjaarden en andere Europeanen op de lokale bevolking en cultuur.  Het feit dat de Amazone ooit veel dichter bevolkt was, vond ik ook heel inzichtgevend.

In het boek hangt Charles Mann niet één perspectief aan, maar zet hij de visies van verschillende historici tegenover elkaar. En als hij al een mening heeft, dan onderbouwt hij die goed. Dat vind ik fijn, want er is ook heel veel dat we niet weten! 

Waar gevonden

Tijdens mijn housesit in Brussel, België

Prijs: vanaf 12 euro voor het boek. Ook als e-book verkrijgbaar.

Geef een reactie

error: Content is protected !!