Wat weten we eigenlijk van de bewogen geschiedenis van Duitsland? Wat maakt Duitsland tot Duitsland? Neil MacGregor vertelt haar verhaal aan de hand van honderden mensen, voorwerpen, plaatsen, kunstwerken, gebouwen, en geschriften.
Het gaat over worst, bier, porselein, schrijvers, schilders en politici, over Goethe, Dürer en Bismarck, over Kant en Gutenberg, over wetenschap, filosofie, muziek, literatuur, kunst, architectuur en industrie. Over Bauhaus en Buchenwald.
De betekenis van de Rijn en over de taal van Luther, Heinrich Heine, Thomas Mann en de gebroeders Grimm. Over de etsen van Dürer en de cantates van Bach. Over speelgoed, glaswerk, schilderijen en de oorlogsmonumenten van Ernst Barlach. En over ‘Made in Germany’.
Op stap met Heleen
Aan de hand van monumenten, plaatsen en personen beschrijft MacGregor de geschiedenis van Duitsland, of beter gezegd het Duitstalig-gebied. Het boek gaf mij een heel ander perspectief op Duitsland dan die ik als Nederlander ken.
Zijn boek heeft mij geïnspireerd om Weimar te bezoeken, de thuisbasis van Goethe en Schiller. In Frankfurt ben ik naar het IG Farbenhaus gegaan, het bedrijf dat zo’n dubieuze rol speelde in de Tweede Wereldoorlog.
Verder leerde ik dat de gebroeders Grimm door hun boeken vol fabels en mythes het Duitstalig-gebied cultureel gezien met elkaar heeft verbonden.
MacGregor’s boek leest gemakkelijk en prettig, ondanks dat het vol informatie staat. Kleine bijzondere details zoals de aanwezigheid van een buste van Erasmus in een groot monument dat alle Duitse grootheden eert, maakt dat ik dit boek met plezier aanraad.
Waar gevonden
In de boekenkast tijdens mijn housesit in Leipzig, Duitsland.
Prijs: vanaf 9.99
Geef een reactie