Schrijver Frans van Hasselt woonde vanaf eind jaren vijftig tot zijn dood in 2011 in Griekenland. Hij werkte als correspondent voor NRC Handelsblad. In dit boek leer je het moderne Griekenland kennen.
Allerlei kwesties komen in dit boek aan de orde zoals het cliëntelisme, de familiebanden in de politiek, de rol van de kerk in de Griekse samenleving, de nadruk op Griekse identiteit, de slepende erfenis van de Griekse burgeroorlog, de haat-liefdeverhouding met Europa, het para-onderwijs van de bijlesinstituten, het moeizame universitair onderwijs, problemen in de gezondheidszorg, de moeizame omgang met het milieu.
Je proeft dat de schrijver een diepgevoelde liefde voor Griekenland heeft, maar tegelijk ook kritisch blijft. Daarnaast weet hij goed voorbeelden van het dagelijks leven te combineren met meer diepgaande analyses.
Op stap met Heleen
Tijdens mijn maand in Athene, maakte ik kennis met de turbulente geschiedenis van dit land door mijn bezoeken aan diverse musea en kleinere instituten. Geschokt was ik toen ik leerde over de deportatie-eilanden waar ofwel communisten of nationalisten naartoe werden verbannen, afhankelijk van wie er aan de macht was.
Voor mijn overwintering in Griekenland wilde ik mijn kennis over de Griekse cultuur en recente geschiedenis verder vergroten. Het boek ‘beladen erfgoed’ was daarvoor perfect. Het boek van Frans is wel ietsje gedateerd omdat het van 2010 is, maar hij weet de Griekse cultuur en geschiedenis goed te beschrijven. Ook laat hij zien hoe die turbulente moderne geschiedenis nu nog steeds doorwerkt in allerlei politieke en maatschappelijke vraagstukken.
Een aanrader voor wie diepgaande kennis van de Griekse cultuur en geschiedenis wil verwerven.
Waar gevonden
Dit boek ontdekte ik in de bibliotheek van Zwolle, mijn woonplaats.
Prijs: vanaf 25 euro
Geef een reactie